keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Pulled jackfruit eli nyhtöjakkis

Jackfruit - jakkihedelmä - intianleipäpuu. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja jakkihedelmä ansaitsisi lisää nimiä. Jakkihedelmä on monikäyttöinen, sillä sitä voidaan käyttää sekä raakana että kypsänä JA sen siemenet ovat syötäviä!

Jakkihedelmästä povataan korvaavaa tuotetta tulevaisuudessa ilmastonmuutoksesta kärsiville kasveille, sillä jakkihedelmä kestää hyvin kuivuutta ja tuholaisia (Savon Sanomat, 2015).

Itse olen käyttänyt nyhtöjakkista tortillojen ja pitaleipien välissä sekä leivän päällä.

Jakkihedelmän käsittely ja valmistelu ruoanlaittoa varten löytyy täältä.

Nyhtöjakkis

 (tällä ohjeella tulee nyhtöjakkista noin 8-10 pitaleipään)

1 rkl kasvisöljyä

1 rkl paprikajauhetta

2 tl savupaprikajauhe

teelusikan kärjellinen chilijauhetta

1 pieni punasipuli

2 valkosipulin kynttä

2 tlk (yht. noin 560 g ilman nestettä) jakkihedelmää (in brine tai in water!)

1 rkl nestemäistä savuaromia (ei pakollinen)

2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

pari tippaa tabascoa

pari hyppysellistä persiljaa

1,5 tl grillausmaustetta

2 tl intiaanisokeria tai muuta tummaa sokeria (myös siirappi käy)

1 dl bbq-kastiketta

 1. Valmistele jakkihedelmä ohjeen mukaan. Hienonna punasipuli ja valkosipulin kynnet.

2.  Kuumenna öljy paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää paprika-, savupaprika- ja chilijauhe pannulle ja sekoita ettei mausteet pala.

3. Lisää pannulle valmisteltu jakkihedelmä ja sekoita hyvin.

4. Lisää loput mausteet (ei bbq-kastiketta!) ja sekoita huolellisesti. Paista jakkihedelmää noin 5 minuuttia.

5. Pienennä lämpöä ja lisää bbq-kastike. Sekoita hyvin ja anna jakkihedelmän muhia noin 5-10 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa bbq-kastiketta.

6. Nauti esimerkiksi pitaleivän tai tortillojen välissä!

Nyhtöjakkis- pitaleipä (pulled jackfruit pita)



lauantai 28. tammikuuta 2017

Jackfruit / jakkihedelmä (tölkissä) - käsittely ja valmistelu ruuanlaittoa varten

Vegaanit ulkomailla ovat käyttäneet jackfruittia tai suomalaisittain jakkihedelmää lihankorvikkeena ja pulled-lihojen tapaisena tuotteena jo jonkin aikaa. Nyt tämä helppokäyttöinen hedelmä on ottanut jalansijaa myös Suomessa.

Itse pääsin kokeilemaan tätä nerokasta hedelmää, kun löysin sitä aasialaisesta kaupasta (kyseiselle kauppareissulle lähdettiin kyllä sillä mentaliteetillä, että nyt sitä jakkihedelmää on löydyttävä). Tutkin asiaa ja sitä löytyy myös useista aasialaisista verkkokaupoista, jos lähelläsi ei satu olemaan ko. kauppaa.

Pari asiaa ennen kuin ryntäät ostoksille.

Jos haluat tehdä suolaista ruokaa, niin varmista, että jakkihedelmäsi EI ole siirapissa. Siirapissa säilöttyä jakkihedelmää voi käyttää jälkiruokiin  ja leivonnaisiin (tätäkin aion kokeilla jossain vaiheessa).
Jakkihedelmän tölkissä tulisi siis lukea "in brine" tai "in water". 

Toinen asia on se, että jakkihedelmän tulisi olla "nuori". (En tiedä, onko kyse raa'asta hedelmästä vai ei täysin kypsyneestä hedelmästä.) Tölkissä pitäisi lukea vielä siis, että "young jackfruit".

Tässä minun löytämä jakkihedelmä-tölkki

NYT ollaankin valmiita valmistelemaan jakkihedelmä tulevaa kokkailua varten. Halusin tehdä tästä erillisen ohjeen niin, että tämä olisi helppo löytää ja soveltaa kaikkiin jakkihedelmä-resepteihin. 

  1. Ensimmäiseksi avaa tietenkin tölkki ja ihmettele tätä hedelmää. Itse haistelin ja vähän myös maistelin, koska utelias ihminen kun olen. Jakkihedelmä on säilötty valmiina paloina, mikä helpottaa suuresti kokkaamista.
  2. Kaada tölkin sisältö lävikköön ja huuhtele jakkihedelmän palat kylmällä vedellä. Anna vesien valua hetki ja voit halutessasi kuivatella paloja keittiöliinan tai talouspaperin päällä. 
  3. Seuraavaksi jakkihedelmän palat siirretään leikkuulaudan päälle. Paloista poistetaan siemenet (ei ole pakollista, mutta parantaa koostumusta) ja kova ydin. Tämän pystyy tekemään parhaiten sormin, jotta ei tule poistettua liikaa. Jos haluat mahdollisimman pulledin näköisen lopputuloksen, niin suosittelen tässä vaiheessa repimään palat suikaleiksi TAI voit ytimen (ja siementen) poiston jälkeen vain leikata palat kahteen osaan ja vasta kypsytysvaiheessa painella paloja niin, että ne hajoavat pienempiin osiin. Tämä on aivan makuasia. 

Jakkihedelmän palat ennen siementen ja ytimen poistoa

Näin! Ei ole vaikeaa eikä vie oikeastaan paljon aikaakaan. Itsellä aikaa meni lähinnä ihmettelyyn ja tutkiskeluun. Tästä onkin hyvä lähteä kokkailemaan!
Käsiteltyä jakkihedelmää, talouspaperin päällä siemenet ja ytimet. Voi olla, että joistain paloista otin liikaa pois.